Foto: Nasjonalbiblioteket

Hvis du trodde at Nasjonalbiblioteket driver med kulturelle og litterære arrangement i hovedstaden, og å oppbevare bøker og dokumenter i den norske fjellheimen i Mo i Rana, så har du helt i rett. Men visste du at Nasjonalbiblioteket i tillegg jobber med å gjøre mest mulig informasjon tilgjengelig for flest mulig i Norge? Det er her vi, altså folkebibliotekene, kommer inn i bildet.

Via ditt lokale bibliotek har du tilgang til blant annet:

• Nasjonalbibliotekets avistjeneste
  • Pliktavlevert materiale for forsknings- og dokumentasjonsformål

Hva betyr dette for deg som låner? Og hvordan fungerer det i praksis?

Nasjonalbibliotekets avistjeneste

Nasjonalbibliotekets avissamling er så godt som komplett fra 1763 og fram til i dag. Samlingen består av ca 50 000 bind, og inneholder både riksaviser og lokalaviser. De fleste avisene fra før 1920 kan du fritt søke i hjemmefra, mens andre får du tilgang til på biblioteket. Hver morgen skriver vi ut dagens passord for å få tilgang til disse avisene.

Brukernavn og passord finner du i skranken.

Pliktavlevert materiale til forsknings- og dokumentasjonsformål

Nasjonalbiblioteket gir alle tilgang til pliktavlevert materiale gjennom lisenser.
Dette betyr at du i hele landet kan få tilgang til bøker, tidsskrifter og aviser fra nb.no i fulltekst på lokale folkebibliotek. Tilgangen er ment til forskning og dokumentasjon, og man får kun tilgang om man er fysisk tilstede på biblioteket. Vi har to lisenser, som betyr at to personer kan få tilgang til det samme materialet på samme tid. Tilgangen varer i 8 timer.

Slik får du tilgang på ditt bibliotek:

1. Du logger deg på Nasjonalbiblioteket med Feide eller MinID. Det kan du gjøre her.

2. Du må sende en søknad om tilgang til å kunne åpne digitalt pliktavlevert materiale i ditt biblioteket. Denne søknaden og valg av bibliotek gjøres fra dette skjemaet.

3. Henvend deg til personalet i skranken, for å få søknaden godkjent.

Foto: Nasjonalbiblioteket

Denne artikkelen er hentet fra Jærbiblioteka